Tерминологија

 • Pot (Пот) – Место на масата каде се зеберени сите влогови (чипови) од играчите.
 • Hand (Рака) – Тоа се всушност комбинацијата од карти која ја имате комбинирано од картите во рака и картите на маса. Овој термин често се користи и како поим за еден целосен круг на делење и вложување.
 • Flop (Флоп) – Термин во Texas Hold’em кој го претставува делењето на трите откриени карти на масата.
 • Turn (Tрн) – Делењето на картата која доаѓа после флопот.
 • River (Ривер) – Делењето на последната карта на масата и доаѓа после Трнот.
 • Blinds (Блинди) – Почетен влог на чипови кои се задолжитенлни пред почетокот на секоја Рака (Hand). Тие може да бидат Големи (Big) и Мали (Small) кои имаат вредност еднаква на половина од вредноста на големата блинда.
 • Bet (Бет) – Влог кој го одредува секој играч доколку е првиот кој стартува со вложувањето.
 • Call (Кол) – Доплаќање на претходно поставен влог.
 • Raise (Рејз) – Зголемено вложување на влогот, во принцип на покачување на влогот на поголема сума.
 • Check (Чек) – Просто кажано останување во игра, ако претходно не е поставен влог кој треба да се доплаќа.
 • Fold (Фолд) – Откажување пред или после претходно поставен влог.
 • Chip Leader (Чип Лидер) – Оној играч кој моментално има најмногу чипови на масата или на турнирот.
 • Short Stack (Шорт Стак) – Оној играч кој моментално има најмалку чипови на масата или на турнирот.
 • Fish (Фиш) – Играчот кој не е професионалец и многу често губи. Може да се сретне и под поимот “Sucker”.
 • Showdown (Шоудаун) – После последниот кург на вложување, односно моментот кога оние играчи кои се во игра, ги покажуваат своите карти.
 • All In (Ол Ин) – Вложување на сите чипови кои ги има еден играч
 • Buy In (Бај Ин) – Одредена сума на пари која е потребна за да се пријавите на одреден турнир, или да седнете на одредена маса
 • Bankroll (Банкрол/Сметка) – Моменталната освоена сума на пари која ја има играчот на еден турнир или од почетокот на својата кариера.
 • Button (Копче) – Тоа се поставува на оној кој се смета за дилер.
 • Dead Money (Мртви Пари) – Откажување после претходно вложена сума на пари.
 • Connectors (Конектори) – Тоа се картите во рака кои се разликуваат за една вредност. Пример: Кец и Крал (А К), Џандар и Десетка (Ј 10), Осмица и Седмица (8 7).
 • Pocket Rockets (Џебни Ракети) – Момент кога некој во раката држи два кеца.
 • Snowmen (Снешковци) – Случај кога во раката се држи две осмици.
 • Black jack (Блекџек) – Кога раката држи Кец и Џандар
 • Fish hooks (Јадици) – Два Џандари
 • Ladies (Дами) – Две Дами во рака
 • Cowboys (Каубојци) – Два Крала
 • Royalty (Кралство) – Крал и Дама
 • Hockey sticks (Хокеарски стапови) – Две седмици
 • Sailboats (Чамци) – Две четворки
 • Ducks (Патки) – Две двојки
 • The Hammer („Чеканот“) – Седмица и двојка
 • Bombers (Бомбардери) – Петка и двојка

Коментари