Фил Ајви (Phil Ivey)

Фил Ајви (Phil Ivey) роден во 1976 во Риверсајт, Калифорнија, а живее во Лас Вегас, Невада.
Слободно кажано тој се смета за најдобар покераш во светот. За само 45 години има освоено 8 WSOP нараквици, 42 WSOP парични награди со вкупен износ од 5,294,840 американски долари. Во 2005 година е именуван како играч на годината во магазинот „Bluff“. Фил е познат по големите блинди (High-Stakes). Тој еднаш го победил тексашкиот милјардер Енди Бил, кој му зел 16 милиони долари за рок од три дена во $25,000/$50,000 No Limit Hold’em Heads up.
Како мал, заедно со неговите се преселиле во Њу Јерси, а картичка за идентификација зел од неговиот колега по име Џером. По некое време Фил почнал да игра покер во „собите за карти“ близу Атлантик сити. Неговиот прекар „бездомниот Џером“ го добил по тоа што поминувал претерано многу време во казиното.

Коментари